هراس یا ترس از اختلال های اضطرابی محسوب میشود. در این نوع اضطراب فرد به طور مداوم از یک شی یا چیزی میترسد. ما در مشاوره آنلاین مشاورمود با استفاده از بهترین درمانگران و مشاوران، به صورت تخصصی به درمان هراس میپردازیم.
درمان هراس
این نوع اختلال موجب میشود شخص از چیزی بترسد. در درمان هراس، فوبیا و ترس به خوبی درمان میشود. هنگامی که فرد با اشیا و موجودات زنده برخورد میکند به آسانی میترسد. این فرد هراس دارد و فکر میکند زندگی او پر از موقعیتهای خطرناک است. خطری که این فرد در زندگی احساس میکند بسیار بیشتر از ترس معمولی میباشد. هراس یک ترس غیر منطقی و اغراق شده میباشد.
هراس اجتماعی
این نوع هراس مربوط به نگرانی و ترس شدید از محیط اجتماعی است. این افراد هنگامی که در کنار بقیه هستند به هیچ عنوان نمیتوانند فعالیتهای خود را انجام دهند. علاوه بر این نگران و ترس از قضاوت و مسخره شدن دارند. این افراد از فعالیتهای اجتماعی مثل تلفن جواب دادن در حضور دیگران، سخنرانی و فعالیتهای گروهی پرهیز میکنند.
ترس هراس از ارتفاع و درمان هراس
در شیوه درمان هراس، این نوع فوبیا به آسانی درمان میشود. افرادی که از ارتفاع میترسند از رفتن به کوه، پل و ساختمانهای چند طبقه صرف نظر میکنند.
فوبیا از فضای باز و درمان هراس
افرادی که در مکان های شلوغ دچار ترس و هراس میشوند، یکی از کاندیدای درمان هراس میباشند. این افراد درد قفسه سینه، تپش قلب زیاد، لرزش بدن، احساس تنگی نفس و خفگی، ضعف و غش کردن را تجربه میکنند. این اشخاص به دلیل اینکه ممکن است این ترس را تجربه کنند، از رفتن به چنین مکان هایی امتناع میکنند.
انواع هراس
فوبیا و ترس هایی که در تحقیقاتی در ایالات متحده آمریکا شناخته شده است به شرح زیر میباشد:
- عنکبوت هراسی: ترس از عنکبوت
- فوبیا پرواز: ترس از پرواز با هواپیماها
- تنگنا هراسی: ترس از بودن در مکان های کوچک و سرپوشیده
- هراس رانندگی: ترسیدن از رانندگی
- آب هراسی: ترسیدن از آب
- هراس استفراغ: ترس از استفراغ
- هراس خونریزی: ترس از خونریزی
- ارتفاع هراسی: ترس از ارتفاع
- خود بیمار انگاری: ترس از بیمار شدن
- حیوان هراسی: ترس از حیوانها
- هراس پله برقی: ترس از پله برقی
- هراس تونل: ترس از تونل
هراس پیچیده و درمان هراس:
در این مدل هراس، فرد بسیار کم خانه را ترک میکند و از گیر کردن در فضاهای بسته میترسد.
هراس ها چه علائم جسمانی و فیزیکی دارند؟
شخصی که به هراس مبتلا است و میخواهد به درمان هراس بپردازد. نشانهها و علائم زیر را تجربه مینماید:
- این فرد از هر منبع ترسی دوری میکند.
- این فرد اگر با عوامل تحریک کننده روبهرو شود، کاملاً ناتوان از عملکرد صحیح خود میشود.
- این شخص از هر گونه احساساتی ناتوان میشود و نمیتواند احساسات خو را کنترل کند.
- هنگامی که این شخص با منبع ترسی روبهرو میشود احساس اضطراب قابل توجهی از خود نشان میدهد.
وقتی شخص با چیزی که باعث ترس و هراس او میشود مواجه میشود، اضطراب و وحشت زیادی را تجربه میکند. این احساسات شامل علائم فیزیکی میشود مانند:
- لرزش زیاد
- تب و لرز
- تعریق بیش از حد
- احساس خفگی
- درد در ناحیه قفسه سینه
- ضربان قلب شدید
- تنفس غیر طبیعی
- تهوع
- سر درد
- سرگیجه
- توهم و گیجی
- خشک شدن دهان
- احساس سوزن سوزن شدن پاها و دستها
آیا بین ترس و هراس تفاوت وجود دارد؟
افراد در حالت طبیعی ممکن است ترس را تجربه کنند. اما اگر ترس باعث شود از فعالیت روزمره خود دست بکشند این حالت هراس میباشد که باید سریعاً به درمان هراس خود بپردازند.
علت و درمان هراس
کسی که به درمان هراس مشغول است، باید بداند که معمولاً هراس علت خاصی ندارد ولی ممکن است تغییرات اجتماعی باعث ایجاد هراس شوند. شروع هراس پس از ۳۰ سالگی خیلی شایع نیست. در اکثر موارد در دوران کودکی، نوجوانی و اوایل بزرگسالی هراس شروع میشود. داشتن والدینی مبتلا به هراس که کودک از آنها یاد میگیرد، باعث ایجاد هراس میشود.
هراس خاص
برای درمان هراس خاص باید در نظر داشته باشید که این نوع هراس از سن ۴ تا ۸ سالگی به وجود میآید. به عنوان مثال تنگنا هراسی میتواند با گذر زمان پیشرفت کند. اکثر هراس هایی که به دوران کودکی مربوط میشوند نتیجه هراس های اعضای خانواده میباشد. اگر مادری از حیوانات هراس دارد، کودک او نیز بیشتر از سایر کودکان دچار هراس خواهد شد.
هراس پیچیده و درمان هراس
برای درمان هراس پیچیده باید گفت: که در فرد در معرض خطرات و تهدیدهای بیشتری قرار دارد. این نوع هراس نتیجه ترکیبی از اتفاقات رخ داده در زندگی، ژنتیک و شیمی مغز میباشد.
مغز در هنگام هراس چگونه رفتار میکند؟
بعضی از قسمت های مغز اتفاقات وحشتناکی را ذخیره و برای خود یادآوری میکند. اگر فرد بعد از مدتها با شرایط یکسان مواجه گردد، این قسمت های مغز وقایع استرس آور را برای او یادآوری میکند. آمارها نشان میدهد که هراس بیشتر به آمیگدال که پشت غده هیپوفیز واقع شده است، ارتباط دارد. آمیگدال باعث ترشح هورمون میشود و بدن و مغز برای مقابله با حالتهای استرس زا آماده میشوند.
نگاهی به درمان هراس
درمان هراس در اکثر موارد نتیجه بخش است. کسانی که با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند به این موضوع آگاه هستند. این قضیه باعث میشود تا تشخیص بسیار بهتر انجام بپذیرد. مشاوره بالینی و گفت و گو با یک روان پزشک یا روانشناس نخستین قدم برای درمان هراس میباشد. اگر هراس موجب به وجود آمدن مشکلات شدید نشود، دوری و پرهیز از ترس میتواند تا حد زیادی به کنترل آن کمک بسیار زیادی کند. افراد بسیار زیادی وجود دارند که به فکر درمان هراس نیستند با وجود اینکه هراس قابل کنترل میباشد. پرهیز از عوامل تحریک کننده بعضی از انواع هراس ممکن نیست، این قضیه به هراس پیچیده مرتبط است. در این مورد باید با متخصص بهداشت روانی صحبت کرد و نخستین قدم برای بهبودی این گزینه است.
به یاد داشته باشید که بسیاری از هراس ها با مشاوره روانشناسی قابل درمان میباشند. یک درمان خوب و مناسب که برای تمام اشخاص مبتلا به هراس تأثیر داشته باشد، وجود ندارد. فراموش نکنید که هر درمان بایستی به شیوه بسیار مؤثری برای هر شخص تنظیم شود تا مؤثر واقع شود.
یک روانشناس یا پزشک امکان دارد دارو درمانی، رفتار درمانی و یا ترکیبی از این دو را برای بهبود حال این افراد انجام دهد. بهتر است بدانید هدف از درمان استرس، اضطراب و ترس کاهش این موارد میباشد.
نقش دارو در درمان هراس
از داروهای مؤثر برای درمان این نوع اختلال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
داروهای ضد افسردگی در درمان هراس
برای درمان هراس میتوان از بازدارندههای جذب سروتونین کمک گرفت که به طور معمول برای افرادی که هراس دارند توصیه میشود. این داروها اغلب برای درمان افسردگی نیز استفاده میشود و بر سطح سروتونین مغز تأثیر میگذارد و موجب میشود خلق و خوی فرد بهتر شود. این داروها ممکن است ابتدا باعث مشکلات خواب، سردرد و تهوع شود.
اگر این داروها تأثیری نداشته باشد، برای درمان این اختلال، پزشک داروهای ضد افسردگی تری سیکلیک و کلومی پرامین را تجویز میکند. از عوارض جانبی این دارو میتوان به تاری دید، بیخوابی، خشکی دهان، یبوست، لرزش دست و ضربان قلب نامنظم اشاره کرد.
نقش رفتار درمانی در درمان هراس
برای درمان هراس روش های زیادی وجود دارد، درمان از راه مواجهه و حساسیت زدایی از روش های درمان محسوب میشوند. این راه درمان به اشخاص مبتلا به هراس کمک میکند تا جواب خود به منبع هراس را عوض کنند. این اشخاص کمکم با منبع ترس خود رو به رو میشوند. به عنوان مثال اگر این افراد از پرواز میترسند باید کارهای زیر را انجام دهند:
- اول باید به پرواز فکر کنند.
- روان پزشک یا روان درمانگر به این اشخاص عکسی از هواپیما را نشان میدهد.
- شخص به فرودگاه برده خواهد شد.
- آن شخص در کابین آموزشی قرار خواهد گرفت.
- در آخر فرد در پرواز واقعی قرار میگیرد.
درمان شناختی – رفتاری برای درمان هراس
روان پزشک یا روانشناس به شخص کمک میکند تا منبع هراس خود را بشناسد و به آن واکنش مناسب نشان دهد. این کار موجب میشود تا فرد بهتر با شرایط رو به رو شود. به عنوان مثال این شیوه درمانی به شخص آموزش میدهد که برای کنترل افکار و احساسات خود با هراسش رو به رو شود.
ممنون از اینکه تا پایان با ما همراه بودید.