ویژگی های اختلال شخصیت نمایشی
امروز میخواهیم به کمک تیم مشاورمود در خصوص ویژگی های اختلال شخصیت نمایشی صحبت کنیم. برای اینکه اطلاعات کاملی در این خصوص به دست بیاورید تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید. متاسفانه این روزها به دلیل فشارهای مختلف زندگی سلامت روان افراد دچار آسیب شده است. بسیاری از افراد را میبینیم که ناخواسته با مشکلات روانی مختلفی سر و کله میزنند. در اغلب موارد افراد مبتلا فکر میکنند که در سلامت کامل هستند و مشکلی ندارند. در صورتی که اینطور نیست. مشکلات روانی بسیار آرام و بیصدا در درون انسان ریشه پیدا میکنند. همچنین با گذشت زمان نیز به مراتب بدتر میشوند. بنابراین سلامت روان چیزی است که این روزها باید بیشتر از هر زمان دیگری به آن توجه کنیم. مهارت های زیادی وجود دارند که به شما کمک میکنند در برابر مشکلات آرامش خود را حفظ کنید و از شر آسیب های روانی در امان بمانید.
اشکال اختلال شخصیت نمایشی
افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی مدام از دیگران انتظار دارند که آنها را مرکز توجه خود قرار دهند. در واقع این تمایل به قرارگیری در کانون توجه دیگران به حدی افراطی است که همگان را آزار میدهد. کسانی که مبتلا به این نوع از اختلال هستند دائما کارهایی انجام میدهند که توجه دیگران را جلب کنند. برای این افراد اصلا فرقی ندارد که کار خوب یا بدی باشد. تنها چیزی که به آن توجه میکنند نتیجهی کار یعنی جلب توجه است. به همین دلیل هم در بسیاری از اوقات میبینیم که افراد مبتلا با پوشیدن لباس های نامناسب یا اغواکننده میخواهند نظر دیگران را به سوی خود جلب کنند. مطمئنا این دسته از افراد را این روزها در فضای مجازی به وفور مشاهده میکنید.
متاسفانه بستر مجازی فضایی را برای تخلیهی این افراد به وجود آورده است تا از هر روشی برای جلب توجه و معروفیت استفاده کنند. در بسیاری از موارد افرادی که اختلال شخصیت نمایشی دارند در ابراز احساسات خود به شیوه ای عمل میکنند که دیگران را بیشتر به سوی خود جذب کنند. اختلال شخصیت نمایشی در مردان و زنان به شدت دیده میشود. متخصصان علائمی را به عنوان علائم بارز این اختلال میشناسند که در ادامهی مقاله به آنها اشاره میکنیم. این افراد غالبا زمانی که توجه کمتری به آنها بشود به شدت دچار ناراحتی و غم میشوند. تعاملات این افراد با دیگران به شکل اغوا کننده و تحریک آمیز است. معمولا کاملا واضح است که این افراد رفتارهای نمایشی از خود نشان میدهند.
اختلال شخصیت نمایشی نقاط اشتراک زیادی با اختلال شخصیت خودشیفته دارد. از همین رو برای درک بهتر این موضوع میتوانید به مقاله ی ” اختلال شخصیت خودشیفته ” مراجعه کنید.
درمان اختلال شخصیت نمایشی
درمان اختلال شخصیت نمایشی کار ساده ای نیست. این اختلال باید توسط کادر تخصصی روانشناسی مورد بررسی قرار گیرد. بعد از تشخیص و اطمینان از وجود اختلال، روانشناس گام به گام مسیر بهبود فرد را ترسیم و او را همراهی میکند. ما با مشاوره روانشناسی توسط کادر مجرب تا انتهای مسیر درمانی همراه شما هستیم. اگر خودتان ویژگیهای افراد مبتلا را دارید یا این ویژگی ها را در یکی از نزدیکان خود مشاهده میکنید نگران نباشید. ممکن است گام شروع برای درمان سخت باشد اما یک تیم تخصصی با تجربه و حرفهای همهی شرایط را به گونهای فراهم میکنند که متحمل سختی زیادی نشوید. به طور کلی روش های روان درمانی تمرکز ویژه ای بر اختلالات سلامت روان دارند. اختلالات شخصیتی را میتوان الگوهای طولانی مدت و فراگیری دانست که تفکر، ادراک، واکنش، ارتباط و… را تحت تاثیر خود قرار میدهند.
افرادی که اختلال شخصیت نمایشی دارند از ظاهر فیزیکی خود به منظور اغوا کردن یا تحریک کردن دیگران استفاده میکنند. در بسیاری از موارد بررسی ها نشان میدهند که آنها با طرف مقابل خود رفتاری کاملا مطیعانه دارند تا توجه او را از دست ندهند. طبق تحقیقاتی که در کشور ایالات متحده ی آمریکا انجام شده است حدودا ۲ درصد از کل جمعیت دچار این اختلال هستند. اختلال شخصیت نمایشی در زنان طبق آمارها بیشتر از مردان است. البته جا دارد این نکته را ذکر کنیم که برخی از پژوهش ها معتقدند میزان اختلال شخصیت نمایشی در مردان و زنان به صورت یکسان و مساوی است. در بسیاری از موارد طبق نظر روانشناسان افراد دارای این اختلال سایر اختلالات شخصیتی را هم دارا هستند. از اختلالات شخصیتی رایج دیگری که در آنها دیده میشوند میتوان به اختلال شخصیت مرزی، اختلال شخصیت ضد اجتماعی و اختلال شخصیت خودشیفته اشاره کرد.
برخی علائم اختلال شخصیت نمایشی
کسانی که اختلال شخصیت نمایشی دارند معمولا دچار عوارض بدی میشوند. برای مثال این اختلال شخصیتی عوارضی مثل افسردگی، تمایل به خودکشی در صورت دور شدن از کانون توجه و… را به دنبال خود خواهد داشت. در ادامه علائم بارز این اختلال را بیان میکنیم. اولین و مهمترین علامتی که به عنوان کلید اصلی پیدا کردن مشکل شناخته میشود نیازمندی به توجه است. همه ی ما انسان ها به صورت غریزی نیاز به توجه دیگران داریم. اما افراد مبتلا این نیاز را به صورت غیرقابل کنترل و بیش از حد استاندارد دارند. پر جنب و جوش بودن خصوصیت آشکار این افراد است.
مبتلایان به اختلال شخصیت نمایشی نیاز به توجه خود را با حرکات نمایشی اغواکننده، معاشقه و… تامین میکنند. ممکن است این دسته از افراد را در محیط های مختلفی مثل محیط کار خود دیده باشید. آنها همیشه سعی دارند به هر قیمتی که شده متفاوت باشند. لباس های عجیب و غریب میپوشند. از رنگ های زننده استفاده میکنند و آرایش های غلیظی دارند. ظاهر این افراد به ابزاری برای جلب توجه تبدیل شده است. اگر نگاهی به کلینیک های زیبایی بیندازید حتما افرادی را پیدا میکنید که چندین بار قسمت های مختلف صورت خود را عمل کرده اند. این افراد همچنان به تغییر ظاهر خود برای تحریک کنندگی و اغواگری بیشتر علاقه دارند.
درگیری های مختلف مبتلایان
یکی از مشکلاتی که مبتلایان به اختلالات شخصیت نمایشی دارند این است که با احساسات خود به صلح نمیرسند. احساسات آنان در لحظه ای جرقه زده و روشن میشود. در لحظهای دیگر نیز آتش آنها خاموش میشود. بنابراین دیگران خیلی به احساسات این افراد اعتماد ندارند. در بیشتر موارد این افراد احساسات خود را به صورت کاملا اغراق آمیز بیان میکنند. آنها تمام تلاش خود را میکنند تا به خوبی سخنرانی کنند. همچنین سعی دارند با بیان نظرات متفاوت حمایت دیگران را به سوی خود جلب کنند. این افراد سعی میکنند همه چیز را با آب و تاب فراوان توضیح دهند تا چشمان مخاطب را به خود خیره کنند.
شاید این جمله را شنیده باشید که ( فلان شخص مودیه ) یعنی لحظه به لحظه رفتارش عوض میشه مصداق این افراد است. برای درک بهتر این موضوع حتما به مقاله ی ” معنی mood در روانشناسی ” مراجعه کنید.
افرادی که اختلال مذکور را دارند گاهی اوقات بدون اینکه خودشان متوجه بشوند به عنوان قربانی در چشم طرف مقابل هستند. زیرا سعی میکنند از هر شیوهای برای جلب نظر شریک عاطفی خود استفاده کنند. این در حالی است که خودشان در این فرآیند به شدت به طرف مقابل وابستگی پیدا میکنند. این افراد بر خلاف آن چه که ادعا میکنند خیلی زود و راحت تحت تاثیر دیگران قرار میگیرند. هر پیشنهادی به آنها داده شود بدون توجه به مضر بودن یا مفید بودن میپذیرند. زیرا به دنبال خیره کردن چشمهای دیگران هستند. به سرعت به دیگران اعتماد میکنند و از این اعتماد بی مورد ضربه های بدی میخورند.
چند نکتهی تکمیلی
افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی تمایل بسیار زیادی به تجربیات جدید دارند. خیلی زود از همه چیز خسته و دلزده میشوند. به همین جهت در بسیاری از موارد میبینیم که شغل خود را چندین بار عوض میکنند. یا از محیط صمیمی و دوستانه ی قدیمی خود خارج میشوند. به دنبال ایجاد روابط دوستی جدید هستند. اغلب انتظار دارند که اگر کار مثبتی انجام میدهند به سرعت پاداش آن را دریافت کنند. احساسات این افراد به شدت در معرض تغییر است. علائم این اختلال معمولا از اوایل سنین بزرگسالی خود را نشان میدهند. درمان کاملا مشخص و آزمایش شده ای برای این اختلال وجود ندارد. مثل سایر اختلالات شخصیتی مشاوره بالینی و روانشناسی تنها راهکاری است که پیش روی مراجع قرار داده میشود. در جلسات درمانی مراجع یاد میگیرد که جای گفتار و رفتار را با یکدیگر عوض کند. همچنین به گونهای با او رفتار میشود که نامناسب بودن رفتارهایش در برخورد با دیگران بر او آشکار شود.