ویژگی های اختلال شخصیت خودشیفته
امروز قصد داریم به همراه تیم مشاورمود در خصوص ویژگی های اختلال شخصیت خودشیفته با یکدیگر صحبت کنیم. تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید. این اختلال شخصیت که به اختصار آن را NPD هم مینامند بر محور نظر شخصی فرد نسبت به خودش میچرخد. این افراد مبتلا، به شدت نیازمند این هستند که دیگران به تعریف و تمجید از آنها بپردازند. این اختلال شخصیتی بیشتر از همه در افراد مشهور یا به تعبیری سلبریتی ها دیده میشود. اغلب زمانی که افراد دارای این اختلال میزان توجه لازم را از محیط افراد خود به دست نیاورند دچار نگرانی و استرس میشوند. همچنین آنها روحیهی خود را از دست میدهند.
چنین افرادی که اختلال شخصیت خودشیفته دارند، در نظر دیگران بسیار مغرور و خودبین به نظر میرسند. به همین دلیل هم معمولا کمتر کسی پیدا میشود تا از بودن در کنار این افراد احساس خوشحالی و رضایت داشته باشد. این اختلال میتواند بر جنبههای مختلفی از زندگی اثر بگذارد. برای مثال در مدرسه، محیط کار و… چنین افرادی فضا را برای دیگران ممکن است غیرقابل تحمل کنند. همچنین در زمینهی روابط هم این اختلال شخصیتی اثرات بسیار منفی دارد و طرف مقابل را از داشتن رابطهی خوب محروم میکند. اما داشتن این اختلال خیلی جای نگرانی ندارد. زیرا میتوان با تغییر در سبک زندگی و درمانهای گفتار محور و هچنین با یادگیری راه های ابراز علاقه ی صحیح با دیگران می توانند این مشکل را حل کنند.
رفتارهای خاص مبتلایان به اختلال شخصیت خودشیفته
کسانی که دارای اختلال شخصیت خودشیفته هستند، یکسری رفتارهای خاصی دارند که به آنها اشاره خواهیم کرد. افراد مبتلا به NPD معمولا خودمحور، مغرور و مطالبه گر هستند. شاید این ویژگی ها در نگاه اول خیلی منفی به نظر نرسند. اما باید این نکته را مد نظر داشته باشید که افراد دارای اختلالات شخصیتی یک سری خصوصیات را به صورت افراطی دارا هستند. این افراد اعتماد به نفس بالا یا به بیان بهتر اعتماد به نفس کاذبی دارند. خود را از همهی افراد برتر و بالاتر میپندارند. در صورتی که ممکن است حقیقت اینگونه نباشد.
افراد دارای اختلال شخصیت خودشیفته اصلا انتقاد پذیر نیستند. زیرا زمانی که از آنها انتقاد میشود، واکنش های بسیار تند و شدیدی را از خود نشان میدهند. نیازمندی به تحسین و تمجید بیش از حد در رفتار و اعمالشان دیده میشود. این افراد در بازگو کردن استعدادها و دستاوردهای خود به شدت اغراق میکنند. همچنین تمام توان خود را به کار میگیرند تا موفقیتها و دستاوردهای دیگران را کم ارزش جلوه دهند. این افراد به شدت بر زیبایی، موفقیت و قدرت تمرکز دارند. رفتارهای تکانشی پرخطر در این افراد دیده میشوند. این رفتارها را میتوان در رابطهی جنسی پرخطر، قمار و… جلوهگر دانست.
علائم اختلالات شخصیت خود شیفته را جدی بگیرید!
همانطور که قبل از این هم اشاره کردیم اعتماد به نفس کاذبی در افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته وجود دارد. یادتان باشد که اعتماد به نفس کاذب را با عزت نفس یکی ندانید. افرادی که دارای عزت نفس بالا هستند، معمولا بسیار متواضعانه رفتار میکنند. آنها هرگز رفتارهای مبتلایان اختلال خودشیفته را ندارند. کسانی که این اختلال را دارند مدام دیگران را با خود مقایسه و آنان را تحقیر میکنند. این اختلال مثل سایر اختلالات شخصیتی در اوایل بزرگسالی با تحلیل رفتارهای فرد خود را نشان میدهد. اغلب افرادی که این اختلال را دارند، هرگز خود را دچار مشکلات روانی تلقی نمیکنند. این افراد به شدت متظاهر و خودنما هستند. همین رفتار هم باعث میشود تا اطرافیان را از خودشان دور کنند. زمانی که همه چیز مطابق میل این افراد پیش نرود، بسیار عصبانی میشوند و رفتارهای تندی از خود نشان میدهند. این خودشیفتگی منجر به رفتارهای خطرناکی مثل سوءمصرف مواد مخدر خواهد شد.
اگر علائم گفته شده در خصوص اختلال شخصیت خودشیفته را دارید، سعی کنید از مشاوره روانشناسی استفاده کنید. روانشناسان تیم ما میتوانند بهترین راه حل های موجود برای حل مشکل را پیش روی شما قرار دهند. مشاوره آنلاین هم این امکان را برایتان فراهم میکند که بدون دردسرهای رفت و آمد از خدمات مشاوره استفاده کنید. در ادامه میخواهیم برخی از معیارهای روانشناسان برای تشخیص این اختلال را بررسی کنیم. یکی از نشانههایی که در تشخیص اختلال خودشیفته به آن توجه میشود، نیازمندی مراجع به تمجید و تحسین افراطی است. چنین افرادی حتی زمانی که به روانشناس هم مراجعه میکنند توقع دارند که برایشان از درمانهای ویژهای استفاده شود. انتظار این درمانهای ویژه به دلیل احساس خودبرتربینی است که آنان دارند. روانشناسان واکنشهای فرد را نسبت به انتقادات هم ارزیابی میکنند. واکنش شدید نسبت به انتقادات نشانگر اختلالات شخصیتی است.
ریشههای اختلالات شخصیت خودشیفته
نسخههای درمانی جدیدی هم توسط انجمن روانپزشکان آمریکا تعریف شده اند که کادر درمانی این روزها آنها را به کار میگیرند. افرادی که اختلال خودشیفته دارند از انواع و اقسام عمل های زیبایی استفاده میکنند تا خود را زیباتر از دیگران کنند. میزان ریسک عمل های جراحی برای این افراد اهمیتی ندارد. حتی حاضر هستند که سلامت خود را به خطر بیندازند تا چهره و اندام زیباتر و برتری نسبت به دیگران داشته باشند. این افراد تخیلات بسیار قوی دارند. معمولا به صورت افراطی موقعیت های موفقیت آمیز را در تخیل خود زندگی میکنند. این افراد به دلیل جاه طلبی در بسیاری از موارد دیگران را مورد سوء استفاده قرار میدهند. در ادامه جا دارد به برخی از عوامل موثر در ایجاد این اختلال اشاره کنیم. علت اصلی بروز اختلالات شخصیتی شناخته نشده است. با این حال بسیاری از متخصصین معتقد هستند که نواقص و مشکلات ژنتیکی و ارثی تا حد زیادی میتوانند در بروز معضلات و اختلالات روانی موثر باشند.
علاوه بر ریشههای ارثی و ژنتیکی اختلال شخصیت خودشیفته، برخی از عوامل محیطی میتوانند خطر ابتلا به اختلالات روانی و شخصیتی را افزایش دهند. بسیاری از روانشناسان در برخورد با افراد مبتلا به شخصیت خودشیفته متوجه میشوند که این افراد در دوران کودکی خود به شدت مورد بی توجه ی پدر و مادر خود قرار گرفته اند. حتی در بسیاری از موارد مبتلایان داستان هایی از سوء استفادههایی که نسبت به آنها انجام شده است را تعریف میکنند. گاهی اوقات برعکس این شرایط هم ممکن است اختلالات مربوط به خودشیفتگی را در فرد ایجاد کنند. اگر کودک در دوران طفولیت خود مورد توجه و نوازش بیش از اندازه هم قرار گیرد، در آینده شخصیتی خودبین و متکبر پیدا خواهد کرد. جالب است بدانید که رفتارهای بی بند و بارانهی جنسی نیز علائم خودشیفتگی را نشان میدهند.
راههای درمان خودشیفتگی از نظر روانشناسان
اختلال شخصیت خودشیفته از نظر روانشناسان شاید یک درمان مشخص نداشته باشد. اما متخصصین این حوزه مجموعهای از درمان ها را به کار میگیرند تا بهترین نتیجه برای مراجع رقم بخورد. موفقیت روند درمانی تا حد بسیار زیادی به همکاری خود فرد مبتلا هم بستگی دارد. تغییر در سبک زندگی و نحوهی رفتار که اصلی ترین راه درمان است باید توسط خود فرد به اجرا در بیاید. در ادامه چند توصیه ی درمانی روانشناسان را برای رفع اختلال خودشیفتگی مطرح میکنیم. اگر شخصیت خودشیفته دارید لازم است تا میزان سطح همکاری خود را با همسالان و همکارانتان افزایش دهید. انجام کارهای گروهی میتواند یک تمرین خوب و مناسب برایتان باشد.
در روابط شخصی خود با احتیاط رفتار کنید و از رفتارهای سرزنش آمیز نسبت به دیگران خودداری کنید. سعی داشته باشید به شناسایی نقاط ضعف و قوت خود بپردازید. با این کار دید آگاهانهای نسبت به خود پیدا میکنید و راحت تر پذیرای انتقادات دیگران خواهید بود. زمانی که بتوانید احساسات خود را به درستی درک کنید، روند درمانتان بسیار آسانتر خواهد شد. سعی کنید به جای اینکه فقط به فکر افزایش اعتماد به نفس خود باشد. سعی کنید قبل از هرچیز راهکارهای افزایش عزت نفس را بیاموزید. برای اینکه جاه طلبی بیش از حد را کنار بگذارید اهداف واقع بینانه ای را با توجه به قابلیت هایتان برای خود تعریف کنید. یکی از مسائلی که باعث میشود افراد زیادی از درمان ناامید شوند، طولانی بودن پروسهی درمانی است. گاهی برای درمان اختلالات شخصیتی شدید لازم است تا چندین سال برای این امر صرف شود. به همیت جهت صبوری و استمرار راز موفقیت در درمان خواهند بود.