بررسی اختلال شخصیت اجتماعی
امروز میخواهیم به کمک تیم مشاورمود در خصوص ویژگی های اختلال شخصیت اجتماعی با یکدیگر صحبت کنیم. برای کسب اطلاعات تکمیلی در این باره تا انتهای مقاله همراه ما باشید. اختلال یاد شده که آن را به نام اختلال شخصیت ضد اجتماعی هم میشناسند، در زمرهی اختلالات روانی قرار میگیرد. این مشکل سلامت روان افراد مبتلا را از جامعه دور میکند. هیچ کس تمایلی ندارد که به ارتباط خود با این افراد ادامه دهد. زیرا رفتارهای ضد اجتماعی و هنجارشکنیهای شدیدشان همه را از ارتباط با آنان فراری میدهند. با ذکر مقدماتی به تحلیل عمیق تر رفتارهای این افراد خواهیم پرداخت.
کسانی که دارای اختلال شخصیت اجتماعی هستند در اغلب اوقات نسبت به دیگر افراد بی احترامی میکنند. آنها به هیچ یک از هنجارها و ارزش هایی که در جامعه و زندگی جمعی معنا پیدا کرده اند پایبند نیستند. چنین افرادی علاقهی خاصی به این موضوع دارند که قانون را زیر پا بگذارند. همچنین در مواردی با هنجار شکنی های خطرناک خود باعث میشوند تا اطرافیان دچار آسیب های جسمی و روحی شدید شوند. این افراد ضد اجتماع، به عواقب خطرناک و منفی کارهای خود فکر نمیکنند. سطح مسئولیت پذیری شخصی و اجتماعی آنها نیز بسیار پایین است.
ویژگیهای مبتلایان اختلال شخصیت اجتماعی
در این قسمت از مقاله قصد داریم به صورت عمیق تری رفتارهای مبتلایان اختلال شخصیت اجتماعی را بررسی کنیم. اختلال یاد شده تا حد بسیار زیادی بر نحوهی تفکر یا رفتار افراد اثر میگذارد. همچنین میزان شیوع آن طبق آمارهایی که در دست میباشد بین ۱ تا ۴ درصد است. البته این اعداد به دست آمده مربوط به آمار مبتلایان در کشور ایالات متحدهی آمریکاست. این عدد در جغرافیای متفاوت میتواند کمتر یا بیشتر شود. مبتلایان به اختلال شخصیت ضد اجتماعی در موارد زیادی رفتارهای تکانشی از خود نشان میدهند. بسیاری از آنها در طول زندگی خود دست به ارتکاب جرایم مختلفی میزنند. حتماً شما هم اصطلاح مجرمین خطرناک یا مجرمین به عادت را شنیدهاید. متأسفانه این افراد به دلیل اینکه شخصیتی ضد هنجارها و ارزشهای جامعه ی خود دارند در آنان علاقهی عجیبی به ارتکاب جرایم سنگین را شاهد هستیم.
به ادامهی بحث پیرامون اختلال شخصیت اجتماعی میپردازیم. این افراد ممکن است رفتارهای فریبکارانهای نسبت به دیگران داشته باشند. ریشهی این رفتارها مربوط این موضوع میشود که آنان هیچ اهمیتی به دیگران و احساساتشان نمیدهند. این اختلال همانند سایر اختلالات شخصیتی که آنها را میشناسید میتواند در طیف متفاوتی اتفاق بیفتد. این طیف میتواند از جرایم خرد و رفتارهای ضد اجتماعی کوچک تا جرایم سنگین متفاوت باشد. اینکه فرد چه نوع رفتار ضد هنجار یا ضد ارزشی را از خود بروز دهد بستگی به سطح و میزان اختلال او دارد. بسیاری از تحقیقات نشان میدهند که افراد سایکوپات به شکل شدیدی از اختلال شخصیت ضد اجتماعی دچار هستند. در طول تاریخ بسیاری از رهبران استعمارگران یا ناقضان حقوق بشر مبتلا به این اختلال بودهاند. همانطور که در اطراف خود مشاهده میکنید چنین افرادی هیچ گونه پشیمانی از انجام کارهای خود ندارند.
رفتارهای افراد دارای اختلال شخصیت اجتماعی
تا کنون مسائلی را پیرامون اختلال شخصیت اجتماعی مطرح کردیم. بحث را ادامه میدهیم. افرادی که به این نوع از اختلال شخصیتی مبتلا هستند نمیتوانند روابط شخصی و اجتماعی خودشان را برای مدت طولانی حفظ کنند زیرا راه های ابراز علاقه ی صحیح را بلد نیستند. این افراد در بیشتر اوقات توانایی کنترل خشم را ندارند. متأسفانه با وجود اینکه مرتکب اشتباهات زیادی در زندگی خود میشوند به هیچ عنوان احساس گناه یا پشیمانی ندارند. حتی در رفتارهای خرد و کوچک مثل رانندگی هم قانون و احترام به دیگران را رعایت نمیکنند. این مبتلایان گاهی دیگران را به دلیل شرایطی که در آن زندگی میکنند مورد سرزنش قرار میدهند. اگر به گذشتهی این افراد نگاه کنیم میبینیم که برای مثال در دوران مدرسه با اختلال سلوک درگیر بودهاند. این اختلال باعث میشود کودک به مدرسه نرود یا از مدرسه فرار کند. همچنین در بسیاری از موارد درگیری مبتلایان به سوءمصرف مواد مخدر دیده میشود.
همهی این عوامل دست به دست هم میدهند تا با رفتارهای پرخاشگرانه و مخرب از سوی این افراد روبهرو شویم. شاید برایتان جالب باشد که بدانید اختلالات مربوط به شخصیت ضد اجتماعی در اکثر اوقات مردان را بیشتر گرفتار خود میکند. ممکن است شما هم به دنبال علل و ریشههای این نوع اختلال باشید. اما باید بگوییم که اختلالات یاد شده علت علمی دقیق و آزمایش شدهای ندارند. اما غالب پژوهش ها نشان میدهند که افراد مبتلا دارای سوابق ژنتیکی هستند. حتی ممکن است برخی از آنها به دلیل اینکه کودکی سختی داشتهاند در دوران بزرگسالی اختلالات شخصیتی پیدا کرده باشند. به طور کلی آسیب های دوران کودکی تأثیر بسیار زیادی بر سلامت روانی افراد در دوران بزرگسالی میگذارند. به همین جهت والدین باید تمام تلاش خود را برای یک ترتیب درست به کار گیرند.
اثرات منفی اختلال شخصیت ضد اجتماعی
کسانی که دچار اختلال شخصیت اجتماعی هستند، با رفتارهایشان تأثیرات منفی بر محیط و جامعه میگذارند. متأسفانه یکی از دلایل بالا رفتن آمار جرم و جنایت در برخی از مناطق این است که اختلالات مربوط به شخصیت ضد اجتماعی در آن نواحی رو به افزایش است. شدت جرایم مجرمین دارای این اختلال آن قدری زیاد است که در طول عمرشان حداقل یک بار زندان رفتن را تجربه کنند. مردان حدود ۳ تا ۵ برابر بیشتر از زنان به دلیل ابتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی به سراغ سوء مصرف الکل و مواد مخدر میروند. حتی پژوهش ها نشان داده است که این افراد رفتارهای بیپروایانه از خود نشان میدهند؛ بنابراین علائم خودکشی نیز در آنها بسیار زیاد است. رفتارهای خطرناک این دسته از بیماران مرگ زودرس را برایشان در پی خواهد داشت.
تشخیص و درمان اختلال شخصیت ضد اجتماعی
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اجتماعی لازم است تا به دلیل آثار سوء این اختلال هرچه سریع تر به دنبال تشخیص و درمان آن باشند. معمولاً برای تشخیص این اختلال قبل از سن ۱۵ سالگی به این موضوع توجه میکنند که آیا فرد در دوران کودکی دچار اختلال سلوک بوده است یا خیر. معمولاً این اختلال پس از تشکیل جلسات روانکاوی با روانشناس تشخیص داده میشود. اگر شما هم نشانههایی که در این مقاله اشاره کردیم را دارید میتوانید از مشاوره آنلاین ما کمک بگیرید. مشاوره روانشناسی تنها راهی است که میتوانید اختلالات شخصیتی و روانی خود را با آن درمان کنید. در صورتی که فرد مبتلا بالای ۱۸ سال سن داشته باشد تشخیص اختلال بسیار آسانتر خواهد بود.
در ادامه چندین معیار مهم و بارز را برای تشخیص این اختلال معرفی میکنیم. معمولاً اگر فرد حداقل سه مورد از این معیارها را داشته باشد، به عنوان مبتلا شناخته میشود. تکرار جرم و جنایت در فرد دیده میشود. به صورت مکرر رفتارهای فریبکارانه انجام میدهد. رفتارهای تکانشی دارد و نمیتواند برنامه ریزی درستی برای آینده داشته باشد. خیلی زود رفتار دیگران او را تحریک میکند و عصبانی میشود. بسیار بی پروا عمل میکند و به سلامتی و ایمنی خود و دیگران اهمیتی نمیدهد. مسئولیت خطاهایش را نمیپذیرد و از انجام آنها شرم و خجالت نمیکشد. معیارهایی که مطرح کردیم در واقع شخصیت و رفتار روزمرهی فرد را نشان میدهند.
درمان اختلال شخصیت اجتماعی
در گذشته اگر کسی به اختلال شخصیت اجتماعی مبتلا میشد تصور بر این بود که اختلال او مادامالعمر است. اما این روزها دیگر درمان اختلالات شخصیتی کار سختی نیست. مشاوره بالینی با متدهای درمانی ویژه تا حد زیادی این رفتارهای ضد اجتماعی را تحت کنترل و مدیریت خود میگیرند. البته ذکر این نکته لازم است که اختلالات شخصیت اجتماعی نسبت به سایر اختلالات پروسهی درمانی سخت تری دارد. چون در اغلب موارد فرد مبتلا هیچ گونه تمایلی به درمان ندارد. به همین جهت همکاری لازم را با روانشناس به عمل نمیآورد. گاهی اوقات دادگاه در حکم خود بر لزوم درمان این افراد از طریق مشاورههای روانشناسی تاکید میکند. عوامل زیادی مثل سن، سابقه، سوء مصرف مواد مخدر، الکل و… در روند درمان فرد مؤثر هستند. اطرافیان مبتلا مخصوصاً خانواده و دوستان نزدیک نقش بسیار مهمی در موفقیتآمیز بودن پروسهی درمانی و جامعه پذیری فرد دارند.