مشکلات زوجین به چه معنا است؟
درحالیکه رسانههای اجتماعی به طور مداوم واقعیت را طوری دیگر جلوه میدهند، اما حقیقت امر این است که کشمکش بین زوج ها امری رایج و طبیعی بوده و هست. بسیاری از زوج ها با مشکلات و ناسازگاری هایی مواجه میشوند اما با مراجعه به مشاور و راهنمایی یک درمانگر میتوانند کاملاً به آرامش برسند.
اگر مایلید زوج درمانی را امتحان کنید یا به این فکر میکنید که آیا راه و روشها برای شما مناسب است یا خیر، تیم مشاورمود یکی از بهترین مرکز مشاوره در زنجان بهترین مشاوران را بصورت آنلاین و حضوری در تمام کشور برای حل مشکلات زوجین گردآوری کرده است که در اختیارتان قرار میدهد.
زوج درمانی نوعی از درمان یا مشاوره برای مشکلات زوجین است که میتواند به بهبود روابط میان یک زوج کمک کند. زمانی که احساس میکنید در رابطه با همسر خود دچار تعارض شدهاید، مشاوره میتواند به حل مشکل و ساخت یک رابطه از نو کمک کند.
یک متخصص زوج درمانی معتقد است: یک مشاور قادر است طیف وسیعی از مشکلات میان زوج ها را در رابطه اصلاح کند که این مشکلات میتوانند درگیری های مداوم، کم شدن عواطف و احساسات، مشکلات جنسی، درگیری های ناشی از استرس های خارجی و مسائل جنبی و غیره باشد.
مشکلات زوجین از زمان آغاز یک رابطه و بدون در نظر داشتن اینکه آیا ازدواج کردهاند یا خیر، در چه سن و اعتقاداتی قرار دارند و فارغ از جنسیت میتواند آغاز شده و تأثیر بسزایی در مسیر و شکلگیری رابطه داشته باشد. اشکال مختلف مشاوره که میتواند به حل مشکلات زوجین کمک کند، شامل مشاوره پیش از ازدواج و مشاوره خانواده (زوج درمانی) است.
وقتی زوج ها به دنبال کمک هستند
اکثر زوج ها پس از سالها یا حتی دهه ها رابطه زمانی که مشکلات حادتر میشود و دچار درگیریهای بزرگ میشوند، تازه به فکر مراجعه به مشاور میافتند. آنها به شنیدن نظرات روزانه از یکدیگر عادت دارند مانند “من نمیتوانم اعتیاد تو به کامپیوتر را تحمل کنم و تو همیشه مرا نادیده میگیری! ” یا «من هرگز نمیتوانم کاری را درست انجام دهم و تو همیشه مرا سرزنش میکنی!»
زوج ها معمولاً زمانی به سراغ مشاور میروند که سرمای رابطهشان به حد ذاتالریه رسیده باشد! آنچه زمانی یک رابطه عاشقانه بود، اکنون با ناسازگاری هایی در باورهای آنها در مورد تصمیمات مالی، صمیمیت فیزیکی، تماس با اقوام و حتی نحوه کار با ماشین ظرفشویی بروز کرده. ازآنجاییکه مدتی طولانی است که هر کدام از آنها در مورد جهتگیری خود در بحثها تمرین کردهاند و در دانستن نحوه حمله به نقاط ضعف یکدیگر بسیار خوب عمل میکنند، الگوهایی مداوم ایجاد شده است که تغییر آنها میتواند زمان بر باشد.
زوج ها اغلب به این باور میرسند که کار درمانگر یا مشاور «اصلاح کامل» شریک زندگیشان است. بسیاری از زوج ها در مورد اینکه آیا درمان مؤثر خواهد بود یا خیر تردید دارند، اما در جلسه اول، هر کدام باید متوجه این موضوع شوند که هر دو انسانهای خوبی هستند. روند درمانی مناسب که با کمک مشاور برای مشکلات زوجین تدارک دیده میشود میتواند آنها را به رابطه عاشقانه قبلی خود باز گرداند، اما این مسئله تنها زمانی میسر است که هر کدام متوجه شوند در چه نقاطی از این دوئل شبانه روزی اشتباه میکنند و شروع به ایجاد تغییرات کنند.
کار کردن با برخی از زوجهای جوانتر راحتتر است و زمان مراجعه برای حل مشکلات با رابطهای لطیف و محبت آمیزی وارد میشوند. سؤال این زوج ها معمولاً این است که چگونه میتوانند از گرفتار شدن در مشکلات زوجین که ازدواجی مخرب مشابه والدینشان است، جلوگیری کنند. این زوج ها زوج های موفقتری خواهند بود، زیرا آیندهنگری دارند تا زمان بیشتری را برای برنامهریزی در مورد رابطهشان صرف کنند.
درمان مشکلات زوجین
اغلب زوج هایی که به مشاورین مراجعه میکنند قصد دارند تا رابطهشان را، هم بهخاطر خودشان و هم به خاطر فرزندانشان، اصلاح و ترمیم کنند، اما دیدگاه شریک زندگیشان را درک نکرده و بهندرت متوجه میشوند که سهم اعمال خودشان در درگیریها و ایجاد مشکلات چقدر است.
هدف مشاوره برای حل مشکلات زوجین، آموزش روشی برای برقراری ارتباط است که به زوج ها اجازه میدهد مشکلات خود را در طول درمان و حتی بعد از دوره مشاوره حل کنند. در اینجا هدف حل مسائل نیست؛ اگر درمانگر تلاش کند مشکلی را حل کند، معمولاً یک یا هر دو طرف حالت تدافعی به خود میگیرند. حتی اگر راهحل درمانگر را بپذیرند، تعارضات بیشتر خواهند شد و به جایی میرسد که درمانگر نمیتواند آن را حل کند.
حل مشکلات زوجین مستلزم انجام موارد زیر است:
- باید درک اهداف مشاوره برای زوجین فراهم شود.
- میان زوجین اعتماد برقرار شود، بدون اینکه دلزدگی برای یکی به وجود بیاید.
- حد و مرزهای درمانی توسط مشاور باید تعیین شود تا هر یک از بیان دیدگاه خود به نحوی که دیگری بتواند بشنود و بفهمد، احساس امنیت کند، حتی اگر با هم موافق نباشند.
- باید زمینه برای داشتن یک رابطه آگاهانه برای زوجین فراهم شود، یعنی رابطه ای که در آن هر یک از طرفین به درک چگونگی مشارکت خود در تعارضات برسد.
- یک مشاور باید سبک ارتباطی متفاوتی را به زوج آموزش دهد که میتواند منجر به رابطه شاد و هماهنگ میان زوج شود که هر دو سزاوار آن هستند.
نیاز است برای حل مشکلات زوجین درمانگر به طور خصوصی با هر یک از طرفین (چه در یک جلسه جداگانه و چه در بخشی از جلسه اول) ملاقات کند تا در مورد مسائل حساس و مشکلات میان آن دو ازنقطهنظر هر کدام مطلع شود. جلسات نود دقیقهای بهجای جلسات ۵۰ دقیقهای که معمولاً برای برطرف سازی مشکلات فردی استفاده میشود، بهترین عملکرد را خواهد داشت.
حل مشکلات زوجین به کمک مشاور چطور خواهد بود؟
- مرحله اول
دریافت اطلاعات اولیه
در ابتدای جلسه مشاور به جمع آوری برخی از اطلاعات اولیه درباره مشکلات زوجین میپردازد که میتواند بسیار مفید باشد؛ مانند تعداد سالهای زندگی مشترک، وضعیت فعلی زندگی، مسائل خاص مربوط به سلامتی، تجربیات مشاوره های قبلی، اشتغال زوجین، علایق خاص آنها و موضوعاتی که معمولاً بر سر آن مشاجره دارند. در حالی که درمانگر در حال ثبت این اطلاعات است، یادداشتی ذهنی از نحوه ارتباط زوج با یکدیگر و مشکلاتشان خواهد داشت. تبادل این اطلاعات به زوج این فرصت را میدهد تا با درمانگر احساس راحتی بیشتر داشته باشند و در مورد مشکلات با آرامش بیشتری صحبت کنند.
- مرحله دوم
درمانگران داور نیستند
زوج ها اغلب با این باور به مشاور مراجعه میکنند که هر یک از طرفین «موقعیت» خود را مشخص کرده و درمانگر باید به عنوان داور تصمیم بگیرد که در این جنگ حق با چه کسی است! این فکر اشتباه است. مشاور برای تشخیص درست یا نادرست بودن صحبتهای یک نفر نیست، زیرا معمولاً در مشکلات زوجین هر دو طرف از دیدگاه خودشان منطقی هستند. در عوض، مشاور به آنها روش جدیدی از ارتباط را یاد میدهد تا بتوانند یکدیگر را بهتر درک کنند و این روند را در روابط خود در خانه بگنجانند. زوج باید یاد بگیرند که «اگر مایل به اجرای برخی ایدههای جدید برای برطرفشدن اختلافاتشان هستند، فرایند تغییر الگوی رفتاری بسیار کارساز خواهد بود». با اشاره به اهمیت «ما» و نه «من» در رابطه، زوج شروع به درک این نکته میکنند که باید هر دو برای ایجاد تغییرات مشارکت کنند. این بدان معناست که مشاوره یک سرمایه گذاری مشترک برای درک بهتر رابطه است تا یک رابطه خصمانه خاتمه پیدا کند.
- مرحله سوم
مغز ما چگونه بر ماشین ظرفشویی تأثیر میگذارد
صحبت با زن و شوهر در مورد عملکردهای اساسی مغز و چگونگی تصمیم گیری ۱۰۰ میلیارد نورون در مغز آنها به آنها کمک میکند تا درمان را به عنوان یک تمرین آگاهانه در نظر بگیرند. آنها باید به کارآگاه تبدیل شده و سعی کنند بفهمند چگونه به خودشان “زوج” کمک کنند، همانطور که ورزشکاران یاد میگیرند چگونه عضلات خود را در ورزشگاه بسازند.
در راستای برطرف ساختن مشکلات زوجین، مشاورین با زوج ها در مورد نورون هایی صحبت میکند که در ناحیه تحلیلی مغزشان، نئوکورتکس قرار دارند که به آنها کمک میکند راه رسیدن به منزل را پیدا کنند. در مقابل نورونهای عاطفی مغزشان، سیستم لیمبیک که از آن برای تجربه شادی، عشق، خلسه، خشم، غم، تنهایی و ترس استفاده میکنند قرار دارد.
آگاهی یافتن از این مسئله مهم است که وقتی مرد به زن میگوید: “این راه برای چیدن ظرفها در ماشین ظرفشویی اشتباه است”، مرد تصورش این است که در حال استفاده از بخش تحلیلی مغز خود است، اما در واقع، سیستم لیمبیک اوست که درگیر شده. در این هنگام زن واکنش عاطفی نشان میدهد و به نوبه خود، احساسات مرد را تحریک میکند. همین مسئله کوچک میتواند به جنگ سرخ مبدل شود …
- مرحله چهارم
خورشید
قدردانی برای یک رابطه مانند خورشید و باران برای یک گل است. برای حل مشکلات زوجین، باید نورون های شادی در سیستم لیمبیک فعال شود تا زوج ها را به هم نزدیک میکند.
- مرحله پنجم
یک رابطه آگاهانه
یک رابطه آگاهانه مستلزم آن است که هر فرد نقش و سطوح واکنش خود را در هنگام بروز تعارض تشخیص دهد و همچنین از افکار و احساسات شریک زندگی خود آگاه باشد. پس از گذشت مدت طولانی از زندگی همراه با درگیریها، درمانگر باید به زوج کمک کند تا یاد بگیرند واقعاً به یکدیگر گوش دهند و بفهمند که شریک زندگیشان چه فکر و احساسی دارد.
پیگیری حل مشکلات در آینده
برای حل مشکلات زوجین در جلسات بعدی مشاوره، زوج ها باید به یادگیری درک خواستهها، احساسات و افکار یکدیگر ادامه دهند. روش درمانی Imago Relationship که توسط دکتر هارویل هندریکس ایجاد شده است، یک فرایند قدرتمند در مورد مشکلات زوجین است که از “تکنیک آینه سازی” همراه با تأیید و همدلی زوج ها با یکدیگر استفاده میکند. برای مثال، یکی از شریکهای زندگی ممکن است بگوید: «مطمئناً از اینکه من ساعت ۷ به خانه بیایم ناراحت میشوی، در حالی که گفته بودم ساعت ۶ در خانه خواهم بود، و این احتمالاً باعث شده که احساس اضطراب، تنهایی و عصبانیت کنی.»
درمانگر میتواند زوجها را راهنمایی کند تا از این راه استفاده کنند: «منطقی است که ناراحت میشوی زیرا …» و از شخص بخواهند به دلایل آن خوب فکر کند. زوج درمانی کمک میکند که شخص به همسرش نیز بهاندازه خودش فکر کند و تلاش کند تا رابطه را بهبود بخشد. طی این پروسه زوج به درک این موضوع میرسند که شریک زندگی آنها واقعاً آنها را به عنوان یک دوست عزیز دوست دارد و به او اهمیت میدهد.