رضایت شغلی به همراه رضایت زناشویی، رضایت خانوادگی، رضایت شخصی با سلامت روانی اشخاص ارتباط دارد. مشاورمود، مرکز مشاوره در زنجان است که با تمرکز بر مشاوره خانواده، نگاهی ویژه به زنان شاغل و درمان مشکلات زنان شاغل در روابط زناشویی دارد.
نگاهی به مشکلات زنان شاغل در روابط زناشویی
یکی از مشکلات زنان شاغل در روابط زناشویی، فشار روانی است که بر خانواده تحمیل میشود. کیفیت زندگی این زوج ها به علت وضعیت مالی نسبتاً خوب که ناشی از دو درآمد میباشد برای زن و شوهر مطلوب میباشد. اما مشکلاتی را نیز به همراه دارد. برای یک زن، اشتغال بسیاری از نیازهایش را تأمین میکند که امکان دارد نقش خانه داری با تمام اهمیتش برآورده نکند.
به یاد داشته باشید که امروز با افزایش تحصیلات زن ها، علاقه آنها به سمت شاغل شدن بیشتر کشیده شده است. شاغل بودن زن مزیت های خیلی زیادی دارد که از اصلیترین آنها میتوان به بالارفتن درآمد خانواده اشاره نمود. اما مردان زیادی تحت تأثیر باورهای قدیمی و سنتی خود هستند و به همین مخالف کارکردن همسر خود هستند.
اگر به مشکلات زنان شاغل در روابط زناشویی نگاهی بیندازیم، متوجه میشویم که امروزه، زن ها در پی برابری حقوق با مردها هستند. علاوه بر این برای به دست آوردن این برابری تلاشهای زیادی میکنند. گاهی در روابط زناشویی، کارکردن یک زن بسیار مشکل ساز میشود. به عنوان مثال مرد فکر میکند که قدرت و لیاقت او زیر سؤال رفته است و یا مهمترین نقش او در خانواده کمرنگ شده است.
تعارضات ذهنی از مشکلات زنان شاغل در روابط زناشویی
از مشکلات زنان شاغل در روابط زناشویی میتوان به تعارضات ذهنی اشاره کرد. برخی از زنان نیز گاهی بین نقش های مدرن و سنتی خود در تعارض قرار میگیرند. آنها اغلب برای شغل خود ارزش زیادی قائل هستند. علاوه بر این به ارزش کار خود بسیار اهمیت میدهند. آنها برای توانمندی اقتصادی و کسب استقلال خود سرمایه گذاری میکنند. ولی در بعضی از موارد این نقش تازه و جدید با نقش مصرفکنندگی سنتیشان در معرض تعارض قرار میگیرد.
زنان شاغل گاهی با خود میاندیشند که اگر در حل مسائل اقتصادی خانواده نقش اساسی داشته باشند در حقشان ظلم شده است. علاوه بر این فکر میکنند شوهرانشان بی مسئولیت و تنبل میشود. این عامل باعث میشود نارضایتی در زنان شاغل ایجاد شود. در چنین شرایطی آنها به صورت سنتی فکر میکنند که مسئولیتی که باید بر دوش مرد باشد را به تنهایی بر دوش کشیدهاند.
نگرانی
از مشکلات زنان شاغل در روابط زناشویی میتوان به نگرانی همسران این زنان اشاره کرد. بعضی از مردان به طور کاملاً ناخودآگاه از اینکه همسرشان به استقلال اقتصادی و قدرت دست پیدا کنند، میهراسند و نگران این موضوع هستند که همسرشان دیگر برای تأمین نیازهای اقتصادی به آنها وابسته نباشند و زندگی از هم بپاشد؛ بنابراین آنها نقش اقتصادی زنان را کمارزش و بیاهمیت جلوه میدهند.
مشکلات زنان شاغل در روابط زناشویی بیشتر از سایر زوجین میباشد. گاهی همسران این زنان در مورد حقوق و دستمزد همسرانشان میگویند: امیدواریم هیچ وقت به پول زن خود محتاج نباشیم. گفتن چنین جملهای باعث میشود که در زندگی زناشویی این افراد مشکل به وجود بیاید. هم چنین باعث ایجاد کینه و کدورت میشود و صمیمیت و صداقت را در کانون گرم خانواده از بین میبرد و جای آن را نگرانی پر کند.
استرس از مشکلات زنان شاغل در روابط زناشویی
یکی از اساسی ترین مشکلات زنان شاغل در روابط زناشویی استرس میباشد. تحقیقات نشان میدهد ۷۰ تا ۹۰ درصد بیماری ها با استرس ارتباط مستقیم دارد. یکی از مهمترین نتایج فعالیت زنان در اجتماع به وجود آمدن استرس و بیماری های روحی و روانی میباشد. استرس وضعیتی است که در آن فرد از لحاظ روحی کاملاً به هم میریزد. علاوه بر این واکنشهایی مانند انقباض عضلات، مشت کردن انگشتان در او دیده میشود. بررسیها نشان میدهد که استرس در زنان شاغل بیشتر از زنان دیگر دیده میشود. زنان شاغل در روابط زناشویی خود بیشتر از استرس گلایه میکنند. اگر این استرس طولانی باشد باید به فکر درمان استرس بود.
بهتر است بدانید زنان شاغل در هنگام رو به رو شدن با شرایط بحرانی بیشتر درگیر استرس میشوند. برخی از زنان شاغل در مقایسه با زنان خانه دار، در کنار مشکلات روحی به مشکلات جسمی نیز دچار میشوند. فراموش نکنید ریسک ابتلا به بیماری های قلبی در زنانی که کارشان تحت فشار شدید است، بسیار بیشتر میباشد.
ممکن است مشکلات زنان شاغل در روابط زناشویی باعث ایجاد تنش شود. ولی اگر روابط زناشویی آنها پر تنش نباشد و زنان شاغل بتوانند با آرامش بر خانه نظارت کنند، استرس آنها کم میشود. بعضی از زنان شاغل بیشتر از همسر خود در معرض ابتلا به بیماری قلبی قرار دارد، البته الگوی رفتاری را نیز نمیشود نادیده گرفت. برخی از زنان شاغل در روابط زناشویی بیشتر دچار کمبود اعتماد به نفس میشوند و این خود باعث میشود استرس بر آنها غلبه کند. امکان دارد زنان شاغل در مواجهه با موقعیت های استرس زا و پرخطر به راحتی تعادل روحی خود را از دست بدهند و پریشان شوند.
افسردگی
یکی از مشکلات زنان شاغل در روابط زناشویی افسردگی میباشد. هنگامی که در یک جامعه زن به همراه مرد برای تأمین نیازهای زندگی کار و تلاش کند، احتمال میرود که بیشتر در معرض افسردگی قرار گیرد. برخی از زنان شاغل، فشار اجتماعی، روحی، فرهنگی و روانی متعددی را از سوی شوهر و فرزندان تحمل مینمایند. در بعضی از شهرها به علت بافت و فرهنگ سنتی حاکم بر آن شهر، رفتارهای بد خانواده با زنان بسیار شایع است. از این روز میزان افسردگی زنان شاغل در برخی از شهرها و فرهنگها بسیار بیشتر میباشد. مشاوره روانشناسی تا حد زیادی در درمان افسردگی کارگشا خواهد بود.
خوب است بدانید که سن امید به زندگی در زنان ایرانی نسبت به مردان دو سال بیشتر میباشد. اما فراموش نکنید که حجم زیادی از بیماری های روحی و روانی، سلامت زنان را تهدید مینماید. در صورتی که شیوع اختلالات روانی در بین مردان ۱۵ درصد و زنان ۲۶ درصد اعلام شده است. یعنی شواهد نشان میدهد که اختلاف ۱۱ درصدی شیوع افسردگی در زنان شاغل وجود دارد که میتواند عوامل مختلفی داشته باشد. باید بدانید که استاندارد افسردگی زنان شاغل، بین پنج تا هفت درصد میباشد. سن افسردگی در زنان خانه دار گاهی از سن ۳۷ سالگی به بعد میباشد که به دنبال بروز علائم یائسگی بیشتر میشود.
تحقیقات نشان میدهد ۲۳ درصد از زنان شاغل دچار افسردگی هستند. در صورتی که این رقم برای زنان طبقه متوسط تنها ۶ درصد میباشد. در حالی که زنان شاغل به دلیل گذراندن زندگی پر از فشار در معرض ابتلا به افسردگی قرار میگیرند.
اضطراب یکی مشکلات زنان شاغل در روابط زناشویی
یکی از مهم ترین مشکلات زنان شاغل در روابط زناشویی، اضطراب است. زنان شاغل بیشتر از سایرین درگیر مشکلاتی مانند اضطراب میشوند. زن شاغلی که نشاط نداشته باشد و درگیر اضطراب و ترسهای خود باشد، نمیتواند فعالیتهای روزمره خود را به درستی انجام دهد. علاوه بر این در روابط زناشویی خود با شکست رو به رو میشود. زن شاغل مضطرب در ارتباط خود به بن بست میرسد و نمیتواند ارتباط مؤثری با همسر و فرزندان خود داشته باشد. فرزندان این گونه زنان تحت تأثیر حالات روحی نامناسب مادر قرار میگیرند و نظام فکری آنها بر اساس بدبینی رشد خواهد کرد.
آغاز بیشتر جداییها و اختلافات خانوادگی ناشی از بی نشاطی و اضطراب زنان شاغل میباشد. اضطراب بعدهای متفاوتی دارد و در طرز تفکر افراد به جهات گوناگون تأثیر میگذارد. امکان دارد بسیاری از رفتارها از زن شاغلی سر بزند اما این احساس را نداشته باشیم که ناشی از اضطراب است. اما باز هم نمیشود تمام تقصیرها را گردن زن شاغل دانست. این یک مبحث وسیع و گسترده میباشد و عوامل دیگری نیز وجود دارد که باید به آنها رسیدگی کرد.
علاوه بر این پیش از این تأثیر اضطراب در زنان شاغل در دوره بعد از زایمان بر رشد فرزندان اثر میگذارد. دانشمندان میگویند: اضطراب در هنگام بارداری بر رشد فرزندان تأثیر منفی میگذارد. اضطراب در زنان شاغل در حین حاملگی باعث بروز مشکلات رفتاری و ادراکی میشود. هم چنین بروز این مشکلات را تا ۳۰ درصد افزایش میدهد.
ممنون از اینکه تا پایان مقاله همراه ما بودید.