تاثیرات اختلالات جنسی روی زندگی
تاثیرات اختلالات جنسی روی زندگی می تواند اثرات منفی داشته باشد. مشکل بسیار شایع اختلال جنسی در زندگی زناشویی علاوه بر ایجاد اثر روانی در افراد، یک سری عواقب بالینی نیز دارد. این تاثیرات منفی را در سه بخش جداگانه مورد بررسی قرار می دهیم. با مشاورمود همراه باشید.
تاثیرات منفی اختلالات جنسی
تاثیر آن بر روابط: بر اساس نظر روانشناسان، روابط جنسی زمانی که به صورت عادی می باشد، معمولا به عنوان بخش کوچکی از رابطه کلی در نظر گرفته میشوند؛ ولی زمانی که در این وجه مشکل پیش بیاید همه ضلع های یک رابطه تحت تاثیر قرار میگیرند. بی توجهی به مشکلات جنسی، باعث می شود جنبه های غیر جنسی رابطه هم پسرفت کند. عدم توانایی در انجام امور جنسی باعث روحیه و نگرش منفی بین زوجین میشود. این احساس منفی خود را به حالت شرمندگی، احساس گناه، نا امیدی، خشم و افسردگی نشان می دهد. این عوامل منفی باعث خودداری از رابطه جنسی می شود. چنانچه به این مشکلات توجه نشود، رابطه زناشویی و حتی کل زندگی در خطر خواهد بود.
تاثیر آن بر کودکان: مشکلات جنسی احتمالا اثرات بدی بر کودکان زوج های مبتلا به این اختلالات می تواند داشته باشد. این اثرات شامل روابط ناامن میان اعضای خانواده و اثرات ناشی از طلاق و اثرات روانی طلاق بر کودکان به دلیل اختلالات جنسی میشود. طبق تحقیقات مشخص شده که طلاق بر زندگی کودکان در طولانی مدتی تاثیر منفی میگذارد و در جنبه های اجتماعی، احساسی، رفتاری و درسی زندگیشان را دچار مشکل مینماید؛ همچنین بر طبق تحقیقاتی که صورت گرفته، عامل تاثیر گذار اصلی، عدم تفاهم میان والدین است نه جدایی آن ها از همدیگر.
تاثیر آن بر فرد: بر اساس نظر مشاوران مراکز خانواده، اختلال اضطراب میتواند با مشکلات جنسی یا رابطه شعله ور شود. ممکن است افسردگی هم در افراد مستعد رخ دهد. اختلالات جنسی افسردگی ایجاد میکنند اما خود افسردگی هم بعضا اختلالات جنسی در پی دارد و آن را باید جز عوارض افسردگی و ساز و کار های مرتبط با آن قرارداد. حتی مصرف الکی و تاثیر الکل بر رابطه ی جنسی و قرص های ضد افسردگی باعث اختلال جنسی هم میشود.
در یک رابطهی جنسی مطلوب، روند پاسخ جنسی به طور کل شامل موارد زیر است:
میل جنسی: بر طبق گفتهی مراکز زوج درمانی مرحلهی اولیه یا تمایل جنسی، نشان دهندهی میزان علاقه جنسی به پارتنر میباشد که می توان از نتایج رضایت جنسی همسر این موضوع را فهمید. نیاز جنسی با تمایل جنسی فرق دارد. نیاز جنسی، به معنای حس نیاز برای برقراری رابطه جنسی است و در تمام انسان ها به علتهای بیولوژیکی وجود دارد و گروه خاصی را در بر نمیگیرد ولی میل جنسی روی شخص با موضوع خاصی متمرکز می باشد. نیاز جنسی معمولا خود را به شکل افکار کلی در مورد رابطه جنسی نشان میدهد. اما تمایل شخص معمولا به یک فرد خاص مربوط میشود.
برای درک بهتر این موضوع حتما به مقاله ” معیارهای رابطه ی جنسی خوب ” مراجعه کنید.
برانگیختگی جنسی: افکار و فعالیت های جنسی در این مرحله تمرکز بیشتری پیدا میکند و ارتباط زیادی با آناتومی و فیزیولوژی اندام های تناسلی زن و مرد دارد.
ثبات برانگیختگی جنسی: در مرحله ثبات، اشخاص در یک سطح بالای برانگیختگی جنسی قرار دارند. زمان این دوره در بین اشخاص مختلف و حتی در موقعیتهای مختلف برای یک نفر با توجه به شرایط مختلف، متفاوت میباشد. ممکن است این مرحله به ارگاسم منتهی شود و ممکن است اصلا این اتفاق نیفتد.
مرحله ارگاسم: مفهومی عجیب است که در قسمت اعصاب که شامل فرایند مرکزی در مغز و یک حس شهوانی و انقباض شدید عضلانی که معمولا به صورت غیر ارادی میباشد.
مرحلهی فرونشانی: مرحله آخر از یک پاسخ جنسی به رابطه جنسی طبیعی، رفع تحریک یا فرونشینی میل جنسی است. در این حالت، بدن به شکل عادی برمیگردد. کاهش ضربان، کاهش تعداد تنفس، التهاب پوست و کاهش جریان خون و رطوبت میباشد. این فرصت خوبی برای ارتباط نزدیک روحی و جسمی در یک فضای دوستانه میان زوجین میباشد.
دوره بی پاسخی چگونه باعث تاثیرات اختلالات جنسی روی زندگی می شود؟
دوره بی پاسخی: یکی از تاثیرات اختلالات جنسی روی زندگی دوره بی پاسخی می باشد. این دوره اغلب در مردان اتفاق میافتد و بعد از ارگاسم شروع میشود و طی آن تحریک بیشتر امکان ندارد و با افزایش مدت زمان آن با افزایش سن بیشتر میشود. فرض بر این است که مراحل نام برده در هر رابطه جنسی به ترتیب اتفاق میافتد اما در اصل دارای استقلال هم هستند چون که تفاوت هایی بر حسب عصب شناسی وجود دارد.
مشکلات جنسی همیشه برچسب نامطلوبی را با خود به همراه دارند؛ همچنین صحبت کردن در مورد این مسائل ممکن است خیلی سخت باشد. اختلالات جنسی به طور کلی به سه قسمت تقسیم میشوند که شامل مشکلات عملکرد جنسی، مشکل هویت جنسی و مشکل انحراف جنسی میباشند. اختلالات جنسی شایع تر از آن چیزی است که اکثر مردم خیال میکنند. به همین علت برای این که بتوانید رابطهی مطلوب تر و لذت بخشی داشته باشید؛ می بایست از خطر های احتمالی دوری کنید و با هدف درمان مشکلات جنسی خود اقدام کنید. برای این منظور میتوانید با مشاوران متخصص مرکز مشاورمود در ارتباط باشید.
آیا درمان اختلال روابط جنسی مقدور است: مشکل جنسی به مشکلاتی گفته می شود که در آن زوجین از برقراری رابطه با یک دیگر احساس رضایتمندی ندارند. این نداشتن احساس رضایتمندی ممکن است باعث بروز مشکل در زندگی مشترک آن ها شود. همانطور که گفتیم فرآیند پاسخ جنسی دارای چهار مرحله زیر میباشد: اول میل جنسی، بعد مرحله تحریک جنسی یا برانگیختگی جنسی، مرحله ارگاسم و بعد فرونشینی.
با اینکه متخصصین نشان دادهاند که اختلالات جنسی بسیار شایع در میان زنان و مردان است؛ ولی اغلب افراد تمایلی به نمایان کردن آن ندارند. البته خوشبختانه خیلی از موارد اختلال جنسی قابل درمان هستند.
چه مشکلاتی می توانند روی رابطه زوجین اختلال ایجاد کند؟
عوامل جسمی: خیلی از بیماری های جسمی میتوانند تا خللی در رابطه جنسی ایجاد کنند. بیماری هایی نظیر یائسگی، مشکلات کلیوی، مشکلات هورمونی و… باعث می شوند تا زن و شوهر نتوانند یک رابطه جنسی سالم و رضایت بخش را داشته باشند. گاهی نیز عوارض جانبی داروهای خاصی مانند بعضی از داروهای درمان افسردگی، ممکن است بر میل و عملکرد جنسی تاثیر بگذارند.
عوامل روانی: استرس کاری، نگرانی و اضطراب در فعالیت جنسی، افسردگی، احساس گناه و یا سوء استفاده جنسی در گذشته از جمله عوامل روانی هستند که بر فعالیت جنسی فرد تاثیر میگذارند.
چه کسانی در مستعد اختلال جنسی هستند ؟
زنان و مردان هر دو تحت تاثیر اختلال جنسی قرار دارند. اختلال جنسی در بزرگسالان در هر سنی ممکن است روی دهد؛ معمولا رخ دادن این اتفاق در سنین بالا شایعتر است چون که سلامتی این افراد به دلیل بالا رفتن سن کاهش مییابد.
شایعترین معضلات مربوط به اختلال جنسی در خانم ها
میل جنسی مهار شده: در برخی افراد میل یا علاقهای به رابطه جنسی وجود ندارد. تغییرات هورمونی، برخی بیماریها و درمانهای آنها (مثل سرطان و شیمی درمانی)، افسردگی، بارداری از عواملی هستند که در نداشتن میل جنسی نقش دارند. دلمردگی و یکنواختی در روابط و نیز عوامل مربوط به زندگی شخصی مانند شغل و نگهداری از فرزندان میتوانند منجر به بروز این مشکل شوند.
ناتوانی در تحریک جنسی: این مشکل در زنان بیشتر به این دلیل است که واژن برای شروع رابطه جنسی به قدر کافی لغزنده و آماده نیست. این مشکل همچنین میتواند به دلیل اضطراب یا تحریک نادرست زن برای رابطه جنسی باشد. همچنین اثر مشکلات گردش خون بر واژن و کلیتوریس توسط محققین در حال بررسی است که یافتههای آنها میتواند به رفع اختلال برانگیختگی جنسی کمک کنند.
نرسیدن به ارگاسم (آنورگاسمی): خانمهایی که فقدان ارگاسم دارند متاسفانه به اوج لذت جنسی نمیرسند. این موضوع خود میتواند ناشی از مهار میل جنسی، کم تجربگی، عدم آگاهی و تاثیرات روانی مثل احساس گناه، استرس یا سوء استفاده جنسی در گذشته او باشد. موضوعات دیگری چون تحریک ناکافی، استفاده از برخی داروها و بیماریهای مزمن هم در نرسیدن به ارگاسم نقش دارند.
در مواقع حساس حتما از یک مشاوره خانواده و یا مشاوره روانشناسی برای حل این موضوع کمک بگیرید.
در این مقاله سعی کردیم به توضیح تاثیرات اختلالات جنسی روی زندگی بپردازیم. امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعاتی مفید را کسب کرده باشید.