بررسی درمان بدغذایی کودکان
امروز در تیم مشاورمود میخواهیم در مورد درمان بدغذایی کودکان با یکدیگر صحبت کنیم. تا انتهای مقاله همراه ما باشید. بسیاری از والدین به دلیل بدغذایی فرزند خود ناامید هستند. در واقع کودکان بدغذا از خوردن برخی از غذاها یا در شکل حاد از خوردن تمام غذاها امتناع میکنند که این موضوع برای داشتن یک تغذیه سالم اصلا خوب نیست. این مسئله خیلی طبیعی است که نگران غذا خوردن کودک و رشد او باشید. امتناع کردن از خوردن غذا به هر شکلی که باشد نشان دهندهی نوعی واکنش ترس است. فرقی ندارد که این واکنش نسبت به غذاهای جدید یا غذاهای قدیمی که قبلاً کودک میخورده، باشد. واکنش ترس یاد شده را میتوان بخشی از رشد طبیعی کودک دانست. اکثر کودکان چنین مرحلهای را در دوران طفولیت خود میگذرانند. چنین معضلی در سن ۲ سالگی به اوج خودش میرسد. کودکان واکنش ترس را با نخوردن طعمهای جدید و متفاوت نشان میدهند. مثلاً ممکن است غذای جدید رنگ، شکل یا بافتی داشته باشد که کودک با آن آشنا نباشد. کودکان از خواص حسی غذاها بیشتر آگاه میشوند.
برای درمان بدغذایی کودکان به تصورات آنها توجه کنید
از این طریق برای درمان بدغذایی کودکان باید دقت بیشتری کنید. برخلاف تصور افراد، کودکان تمامی غذاهایی که به آنها داده میشوند را به صورت دقیق بررسی میکنند. کودکان در دنیای خودشان یک سری از معیارهایی را برای خوردن غذا در نظر دارند که به تعبیری میتوان آنها را معیارهای ایمن نامید. با این وجود در مواقعی میبینیم که کودک نسبت به غذاهایی که قبلاً دوست داشته اظهار بی علاقگی میکند. مثلاً این بی علاقگی را با نخوردن غذا، گریه کردن، بیرون آوردن غذا از دهان و… نشان میدهد. اگر کودکان غذایی را مزه کنند و آن را پس بزنند به این معنی است که خواص حسی آن را پسند نمیکنند. در این خصوص معیارهایی هم وجود دارند که میتوان از آنها کمک گرفت. مثلاً کودکان تمایلی به طعم تلخ ندارند. از این رو سبزیجات که در ذات خود جزء مواد غذایی تلخ محسوب میشوند، کودکان از خوردن آنها امتناع میکنند.
ترس از امتحان کردن غذاهای جدید ریشهی قدیمی دارد
به ادامهی بحث درمان بدغذایی کودکان میپردازیم؛ بنابراین در پاسخ به این سؤال که چرا کودکان غذاهای جدید را رد میکنند باید بگوییم که ترس از غذاهای جدید که به آن نئو فوبیا نیز گفته میشود نوعی واکنش تکاملی از جانب فرد است. منظور این است که واکنش مذکور به این جهت ایجاد شده که راه اطمینانی باشد برای اینکه اجداد ما هرگز غذای سمی نخوردهاند. اجداد ما در گذشته مجبور بودند که غذا را بدون بسته بندی مناسب، تاریخ مصرف و… تهیه کنند. آنها بین بو و رنگ یک غذا و اتفاقی که حین خوردن روی میدهد در مورد خطرناک بودن یا بی خطر بودن غذاها اطلاعاتی به دست میآوردند. از این طریق متوجه میشدند که فلان غذا بیمارشان میکند یا نه. همین موضوع را به سایر غذاها نیز تعمیم میدادند.
مثلاً معیارشان این بود که رنگ یا بوی خاصی نشان دهندهی سلامت غذا و هر چه غیر آن رنگ و بوی خاص نشان دهندهی خطرناک بودن غذا است. یک مثال میزنیم تا درک بهتری نسبت به موضوع پیدا کنید. یک سیب را در نظر بگیرید. رنگ و طعم سیب نشان میدهد که سالم یا خراب است. با توجه به آنچه تاکنون گفتیم افراد نئو فوبیا غالباً از سبزیجات که طعم تلخی دارند دوری میکنند. همین مسئله نیز باعث اختلال در داشتن یک رژیم غذایی سالم میشود. والدین و پرستاران کودک باید به او کمک کنند تا بر این حس عدم اطمینان ذاتی خود پیروز شوند. از طریق راههای مختلف مثل تشویق کردن و جایزه دادن کودک را ترغیب کنند که غذاهای جدید را امتحان کند.
راههای درمان بدغذایی کودکان
در این قسمت راههای درمان بدغذایی کودکان را بررسی میکنیم. لازم است تا والدین برای افزایش تمایل کودک به پذیرش طعمهای جدید او را در معرض غذاهایی که از خوردن آنها امتناع میکند، قرار دهند. اگر امتناع کودک از غذاهای مختلف را مورد توجه قرار ندهیم ممکن است در آینده کودک ما یک رژیم غذایی محدود، فاقد ویتامین و مواد معدنی داشته باشد. کارهایی را که در ادامه به آنها اشاره میکنیم انجام دهید تا بهترین نتیجهی ممکن را بگیرید. قبل از شروع به گفتن روش های درمان بدغذایی کودکان این را بگوییم که یکی از بهترین راه ها مشورت گرفتن از مشاوره تغذیه کودکان است پس تا حد ممکن سعی کنیم در مواقع حساس به مشاور مراجعه کنیم. اول از همه برای رفع این معضل باید خودتان را قانع کنید که به صرف وقت فراوان و حوصله نیاز دارید. ممکن است مدت زمان زیادی طول بکشد تا کودک این تمایل را پیدا کند که غذاهای جدید را وارد دهان خود کند. پس تا حد ممکن سعی کنید در انجام این فرایند عجله نداشته باشید. غذا را به او تعارف کنید و تا زمانی که حداقل ۲۰ بار این کار را انجام ندادهاید، تسلیم نشوید.
راه دیگر برای درمان بدغذایی کودکان این است که غذا را به شکلهای مختلفی به کودک خود بدهید. سعی کنید در این مورد کمی خلاقانه عمل کنید. غذاها این قابلیت را دارند که به شکلهای مختلفی تهیه و عرضه شوند. ممکن است کودک وقتی غذایی را پس میزند از شکل ارائه دادن آن غذا خوشش نیاید. اگر غذا به صورت دیگری تهیه و ارائه شود شاهد این خواهیم بود که غذا را حتی با اشتیاق میخورد. مثلاً هویج یک میوهی ساده است که اگر به همان شکل به کودک خود عرضه کنید به احتمال زیاد آن را پس میزند. به همین جهت پیشنهاد میکنیم که هویج را بپزید و همراه غذای اصلی به کودک خود ارائه کنید. همچنین میتوانید آن را رنده یا به صورت چوبی خرد کنید. به احتمال زیاد در عوض کردن نظر کودک موفق خواهید شد.
درمان بدغذایی کودکان تحت فشار و اجبار جواب نمیدهد
نکتهی بعدی که برای درمان بدغذایی کودکان باید به آن توجه کنید این است که کودک را تحت فشار زیاد قرار ندهید که حس اجباری بودن غذا به او دست دهد. اگر او آمادهی مواجه شدن با طعمهای جدید نیست سعی کنید به او فشار اضافه نیاورید. مجبور کردن کودک به خوردن غذا ممکن است مشکلات و آسیبهای روانی را به دنبال خودش داشته باشد. پس احتیاط کنید. تشویق را فراموش نکنید. مثلاً اگر کودک با خوشحالی سبزیجاتی که قبلاً از خوردنش امتناع میکرد را بخورد، او را تحسین کنید. حتی اگر مقدار کمی از آن را خورده باشد. از عوامل مهمی که میتواند برای درمان بدغذایی به کار گرفته شود این است که باید حواس پرتی ها را در زمان صرف غذا به حداقل ممکن برسانید.
اگر در طول وعدههای غذایی تبلت، تلفن هوشمند، تلویزیون و… روشن باشند طبیعی است که کودک تمایل خود را به خوردن غذا از دست میدهد. حتی اگر این وسایل را به منظور ساکت کردن و سرگرم کردن کودک استفاده میکنید، در زمان صرف غذا آنها را از کودک دور کنید. وسایل الکترونیکی جزء وسایل حواس پرتی محسوب میشوند. خودتان هم باید این مسئله را رعایت کنید. با تمرکز بر روی غذا مکالمه و پیوند احساسی خانوادگی شکل میگیرد. همین مسئله باعث میشود تا کودک تحت تأثیر این جو صمیمی قرار گیرد. برای اینکه غذا خوردن را برایش جذابتر کنید بهتر است یک صندلی مخصوص کودک تهیه کنید. ظروف، قاشق و چنگال کودک نیز میتوانند باعث افزایش علاقه به خوردن وعدههای غذایی شوند.
حجم بشقاب را متناسب با سن کودک پر کنید
راه حل دیگری که برای درمان بدغذایی کودکان میخواهیم به آن اشاره کنیم در خصوص حجم مواد غذایی است. گاهی اوقات مشکل از این نیست که کودک تمایلی به خوردن غذا ندارد. بلکه مسئله این است که والدین بشقاب کودک را به اندازهی بشقاب خود پر میکنند. آنها توقع دارند کودک نیز حجم غذایی معادل با حجم غذایی مصرفی خودشان بخورد. در حالی که کودکان به حجم کمتری از مواد غذایی برای انجام فعالیتهای روزمره احتیاج دارند. علاوه بر این باید سعی کنید ساعت خوردن غذا را نزدیک به زمان خواب تنظیم نکنید. این که کودک خواب آلود را پشت میز جهت صرف غذا بنشانید خود میتواند بسیار چالش برانگیز باشد.
برای درمان بدغذایی کودکان حین صرف غذا به کودک استرس وارد نکنید. این که به زور وعده را داخل دهان کودک بیندازید و او را مجبور کنید اصلا چهرهی جالبی ندارد. از طرف دیگر اثرگذار هم نیست. برای درمان بدغذایی میتوانید از کودکان جهت مشارکت در تهیهی غذا کمک بگیرید. هر چه فضا را برای کودک جذابتر کنید احتمال تمایل او به صرف غذا هم افزایش پیدا میکند. سعی کنید تا حد ممکن همه چیز را برای کودک فانتزیتر کنید. زیرا در غیر این صورت تلاشهای شما به نتیجه نخواهند رسید. ما به شما پیشنهاد میکنیم که مشاوره روانشناسی را در زمینهی مشاوره کودک به هیچ عنوان فراموش نکنید.