بررسی تست های روانشناسی
در این مقاله قصد داریم به کمک تیم مشاورمود در مورد تست های روانشناسی و انواع آنها با یکدیگر صحبت کنیم. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. آزمون های روانشناسی انواع و اقسام مختلفی دارند. معمولاً افراد با اهداف متفاوتی این تست ها را مورد آزمایش قرار میدهند. در اغلب موارد تست های یاد شده توسط مشاوره روانشناسی به منظور غربالگری جهت انتخاب فرد مناسب در موقعیتهای شغلی، تحصیلی و…، شناختن رفتارهای خاص، اهداف تحقیقاتی و… مورد استفاده قرار میگیرند. ارزیابی های روان شناختی یا آزمون های روانشناختی، تست های کتبی یا شفاهی هستند. این تست ها به منظور بررسی رفتارهای افراد ارزیابی میشوند. بسیاری از این تست ها به شناخت جنبه های مختلف رفتاری انسان ها کمک میکنند. در واقع با بررسی این تست ها متوجه میشوید که چه ویژگیهای مثبت و منفی در افراد وجود دارند و ریشه ی این ویژگی ها چیست. علت تفاوت انسان ها را متوجه میشویم و… .
ویژگی های تست های روانشناسی
تست های روانشناسی ماهیت ذهنی انسان ها و تفاوتهای فردی آن ها را به نمایش میگذارند. آزمون های یاد شده را معمولاً به دو روش طبقه بندی میکنند. روش اول این است که ماهیت آزمون ها را مدنظر قرار میدهند. در روش دوم هم با توجه به عملکرد تست ها آن ها را طبقه بندی میکنند. مثلاً تست های هوش، تست های شخصیت، تست های استعدادیابی و… از دسته بندی های رایج محسوب میشوند. همچنین از تست های روانشناسی برای درمان افسردگی، درمان هراس، درمان تیک، درمان استرس و … نیز استفاده می شود. این تست یک روش بسیار مهم برای شناسایی میزان علائم و راه درمان آن ها کاربرد دارد. آزمون های روانشناختی یک سری ویژگی های خاص دارند. اولین ویژگی پایایی یا ارزیابی است. منظور از ویژگی یاد شده این است که آزمون روانشناختی باید بدون در نظر گرفتن زمان انجام تست همواره همراه با نتیجه باشد. خصوصیت دیگر این آزمون ها اعتبار آنهاست. یک تست روان شناسی مطلوب باید آن چه را که مورد هدف قرار گرفته ارزیابی کند.
عینیت از دیگر ویژگیهایی است که در تست های روانشناسی به آن توجه میکنیم. ارزیابی از طریق تست روانشناسی باید از هر گونه جهت گیری شخصی برای امتیازدهی دور باشد. بحث دیگری هم که باید مورد توجه قرار گیرد استاندارد سازی آزمون است. یک آزمون باکیفیت باید از لحاظ مختلف مثل مکان، مواد، زمان ارزیابی، محیط و… استاندارد باشد. آزمون های اصلی روانشناسی ۹ دسته هستند که در ادامه به آن ها اشاره میکنیم. تست های شخصیت، آزمون های پیشرفته، تست های مربوط به نگرش، آزمون های استعدادیابی، تست های هوش هیجانی، تست های هوش، تست های مربوط به اعصاب، تست های تصویری، تست های مربوط به مشاهدات یا تست های مستقیم جزء تست های اصلی روانشناسی محسوب میشوند.
تست های شخصیت یکی از تست های روانشناسی معروف
در بررسی تست های روانشناسی میخواهیم تست های شخصیت را که توسط مشاوره بالینی انجام می شود را بررسی کنیم. قبلاً از شیوهای خاص برای اندازه گیری برجستگی های روی جمجمهی افراد استفاده میکردند. تست های شخصیت دربردارندهی آزمایش رفتارها، احساسات، ویژگی های فردی، رفتاری، محیطی، نگرشهای افراد، اختلالات آنها و… است. تست های شخصیت معمولاً یک متغیر خاص یا در نهایت دو متغیر را مورد بررسی قرار میدهند. برای مثال به جهت اینکه مشکلات عاطفی نوجوانان را بررسی کنیم یا آسیب شناسی روانی انجام دهیم از پرسشنامههای شخصیتی که چند مرحله ای هستند، استفاده میکنیم.
یکی از تست های منحصربهفرد روانشناسی برای سنجش شخصیت، ارزیابی فرافکنی است. این ارزیابی های فرافکنی به شدت مورد استفاده ی روانشناسان قرار میگیرند. این آزمون ها شامل آزمون لکه جوهر رورشاخ و آزمون تشخیص (نگرش) موضوعی است. چنین تست هایی معمولاً برای اینکه واکنش فرد نسبت به یک محرک خاص را بررسی کنند، مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع شما با استفاده از تصاویر میتوانید احساسات، اشکال و باورهای درونی و پنهان فرد مورد آزمایش را به دست آورید.
انواع تست هوش
به ادامهی بررسی تست های روانشناسی میپردازیم. آلفرد بینه اولین کسی بود که در زمینهی آزمون های مربوط به هوش پیشگام شد. او در آن زمان برای اینکه دانشآموزان فرانسوی را ارزیابی کند، آزمون هوش را ساخت. هدف او کشف این موضوع بود که کدام دانشآموز به کمک بیشتری نیاز دارد. او پس از طی مدت زمان کوتاهی متوجه شد که برخی از دانشآموزان او این توانایی را دارند که با سرعت بیشتری به پرسشها پاسخ دهند. در واقع از طریق این تست ها متوجه تفاوت دانشآموزان نخبه و عادی شد. او با ادامهی تحقیقاتش متوجه شد که چند دانشآموز هستند که در حل سؤالات بسیار پیشرفتهتر از سایر دانشآموزان عمل میکنند. در نهایت او به این نتیجه رسید که عوامل مختلفی میتوانند در ارزیابی هوش افراد مؤثر باشند.
پس از انجام پژوهش های یاد شده او موفق شد تا تست ابداعی خودش را بسازد. تست ابداع شده توسط او با گذشت زمان تبدیل به یکی از آزمون های استاندارد در زمینهی هوش شد که در کشور ایالات متحدهی آمریکا مورد استفاده قرار گرفت. این تست را تحت عنوان تست استنفورد بینه میشناسند. این تست برای گروه های مختلفی از مردم قابل استفاده است. در طول زمان نیز سایر افراد و روانشناسان در متغیرهای احتمالی این تست روانشناسی دست به تغییراتی زدند. آنها تست های جدید را به وجود آوردند. تست های جدید عبارتاند از: آزمون موفقیت فردی وکسلر، هوش غیرکلامی جهانی، تست موفقیت فردی پی بادی، مقیاسهای توانایی افتراقی و…
آزمون ارزیابی استعداد
موضوع تست های روانشناسی را ادامه میدهیم. جهت کسب توضیحات تکمیلی این قسمت را تا انتها دنبال کنید. همانطور که کاملاً واضح است انسان ها توانایی ها و تخصص های مختلفی دارند. مثلاً اگر یک نفر در زمینه ی محاسبات فوقالعاده عمل کند لزومی ندارد که در زمینههای دیگر هم به همین شکل عمل کند. این علایق و استعدادهای مختلف را میتوان با استفاده از آزمون های گوناگون در این زمینه ارزیابی کرد. شاید شما هم در زمرهی کسانی قرار دارید که به دنبال راهی برای کشف و ارزیابی استعدادهای خود هستید. اگر چنین دغدغهای در خصوص فرزندان خود دارید هم جای هیچ گونه نگرانی نیست. میتوانید از تست های ویژهای که به جهت ارزیابی استعدادها تدوین و طراحی شدهاند استفاده کنید. تست های روانشناسی رایگان را میتوانید با یک جست و جوی ساده در گوگل پیدا کنید. با وجود تست های روانشناسی آنلاین بررسی و ارزیابی فاکتورهای مختلف بسیار آسان شده است.
تست هوش هیجانی یکی از مؤثرترین تست های روانشناسی
تا کنون مواردی از تست های روانشناسی را بررسی کردیم. در این بخش به تست هوش هیجانی میپردازیم. حتماً تا به حال برای شما هم پیش آمده است که در یک موقعیت خاص به طور کاملاً ناگهانی رفتارهای عجیب و غریب از خود نشان میدهید. ممکن است ناگهان گریه کنید یا اینکه احساس خشم خود را نتوانید کنترل کنید. ما باید با استفاده از روش های مختلف احساسات خود را درک کنیم. تا به درک درستی از احساسات درونی خود نرسیم نمیتوانیم در موقعیت های مختلف بر آن ها مسلط باشیم. برای انجام تست هوش هیجانی فردی که قرار است مورد آزمایش قرار بگیرد، موقعیت های مختلفی را تجربه میکند. سپس روانشناسان احساسات مختلف آن ها را در موقعیت های گوناگون بررسی میکنند. البته درست بودن نتیجه ی این تست ها تا حد بسیار زیادی به صداقت فرد بستگی دارد. افرادی که هوش هیجانی آن ها بالاتر است، معمولاً در زندگی فردی و شغلی خود موفق تر هستند.
آزمون های فردی و گروهی
در ادامهی بحث تست های روانشناسی میخواهیم به آزمون های فردی و گروهی بپردازیم. برخی از آزمایشها هستند که به صورت مجزا انجام میشوند. این آزمایش ها را تست های فردی مینامیم. معمولاً تست های این چنینی به منظور کارهای بالینی، راهنمایی و مشاوره ی افراد دارای اختلالات روانی و… استفاده میشوند. در واقع این تست ها چون جنبه ی فردی دارند مستلزم صرف هزینه ی بیشتری هم هستند. دسته ی دیگری از آزمون ها وجود دارند که از آن ها به منظور ارزیابی گروه های مختلف استفاده میکنیم. اگر قصد دارید ویژگی های خاصی از یک کلاس، یک تیم کاری و… را ارزیابی کنید باید از تست های گروهی استفاده کنید.